Programul „Sf. Dimitrie Basarabov” – informare şi consiliere în adicţii

Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos.
Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.”
(Corinteni 6, 12)

Datele statistice arată că 9-11% din populaţie dezvoltă dependenţă faţă de alcool, putem să aproximăm că doar în Cluj-Napoca există cel puţin 30.000 de persoane care astfel de probleme de abuz şi dependenţă de alcool.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De asemenea, ştim că fiecare alcoolic afectează în medie alte 15 persoane, fie ele membri ai familiei, prieteni, colegi de serviciu etc. Ca răspuns la această acută nevoie a comunităţii, Programul Sf. Dimitrie îşi urmează misiunea de a dezvolta servicii specializate care să vină în ajutorul persoanelor care se confruntă cu tulburătoarea problemă a dependenţei de substanţe sau comportamente.

Scop

Îmbunătăţirea stării de sănătate până la obţinerea stării de abstinenţă a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri.

Obiective

  • Oferirea de tratament spiho-socio-spiritual ambulatoriu, persoanelor dependente de alcool şi alte droguri;
  • Oferirea de facilităţi persoanelor aflate la începutul perioadei de recuperare din dependenţa de alcool sau alte droguri, persoane care întâmpină greutăţi şi probleme în menţinerea abstinenţei;
  • Oferirea de servicii de recuperare psiho-socio-spirituală membrilor familiilor în care există persoane dependente de alcool sau alte droguri;
  • Realizarea unui program de informare comunitară, privind problemele legate de dependenţa de alcool şi alte droguri, pentru comunitatea din Mun. Cluj – Napoca;
  • Dezvoltarea unei reţele de grupuri de ajutor mutual de tipul Alcoolicilor Anonimi, pentru recuperarea psiho-socio-spirituală a persoanelor dependente de alcool sau alte droguri;
  • Educaţie pentru sănătate, vizând problema dependenţei de alcool şi alte droguri, realizarea unor programe de prevenţia consumului de alcool şi alte droguri;
  • Formarea de specialişti pentru munca în domeniul dependenţei de alcool şi alte droguri.

Servicii Oferite

  • Programului ambulatoriu de consiliere – grupuri de consiliere bisǎptǎmânale
  • Informarea comunităţii din Cluj-Napoca despre alcoolism ca boală tratabilă, precum şi despre existenţa serviciilor oferite;
  • Programul de recuperare din cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Săvădisla dedicat pacienţilor pacienţilor cu boli pulmonare şi alcoolism.
  • Programul de informare şi consiliere din cadrul Spitalului de Boli Psihice Cronice Borşa pentru pacienţii care au tulburări duble (tulburare psihiatrică şi dependenţă de alcool/alte droguri)
  • Centrul de zi „Casa Albă” Activitatea de “Club”, ca alternativă la petrecerea timpului în medii în care este încurajat consumul de alcool; clubul este un mediu “sigur”, “abstinent”, deschis zilnic, de la ora 8.30 la 19.00.
  • Cursuri pentru formarea consilierilor în adicţii prin Asociaţia Românǎ a Consilierilor în adicţii (ARCA) conform standardelor ocupaţionale
  • “Incubatorul” de programe (supervizare şi consultanţǎ unui numǎr de 7 centre din ţară şi Republica Moldova)

Art terapie la Savadisla

Grup ţintă

Persoane toxico-dependente (clienţi primari) şi membrii familiei beneficiarilor direcţi (clienţi secundari), precum şi comunitatea cu participanţii ei (specialişti din mediul medico-social şi publicul larg).

Metodologie

Acordarea serviciilor noastre constă în abordarea folosită de Modelul Minnesota de tratament al adicţiilor, cunoscut şi ca modelul de recuperare bio-psiho-socio-spiritual sau multi-disciplinar. Echipa multidisciplinară (consilierul în adicţie, medic, medic psihiatru, psiholog, asistent social, consilier spiritual, consilier familial etc.) conlucrează în încercarea de a-l sprijini pe beneficiar să realizeze recuperarea în toate dimensiunile vieţii lui.

Grup informare Psihiatrie

Fiecărui bărbat sau femeie care descoperă abstinenţa şi o viaţă nouă în programul nostru îi corespund sute de alţi oameni care continuă să se chinuie, să dispere, să creadă că “nu mai este scăpare pentru el la Dumnezeu” (Psalm 3,2).

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru fiecare om care ne  trece pragul, însă-L rugăm să nu îi uite nici pe cei ce nu sunt încă pe cale. Şi-I mulţumim pentru toţi cei ce ne sunt alături ca prieteni, donatori, colaboratori. Vedeţi, e mult prea mult de făcut pentru a reuşi singuri!

Suntem mereu bucuroşi să intrăm în legătură cu cei interesaţi de activitatea noastră, astfel că ne puteţi contacta la tel. 0755 683 330 sau pe www.sfdimitrie.ro.